Un ciclon puternic, denumit Federico, a adus haos pe litoralul românesc, fiind considerat cel mai intens ciclon cu care țara s-a confruntat în ultimii cinci ani.
Vânturile puternice, cu rafale de până la 120 de kilometri pe oră, au smuls acoperișurile mai multor blocuri și au dus la scufundarea unor bărci în Portul Tomis. Cu toate acestea, fenomenul notabil a fost „storm surge” sau „val de furtună”, o situație rar întâlnită în România.
Ciclonul a generat o presiune scăzută în miezul său, trăgând nivelul mării în sus și provocând invazii masive pe plaje. Plaja Belona din Eforie a fost inundată, iar marea, ridicând valuri de până la 9 metri în larg, a avansat zeci de metri pe uscat. În Vama Veche, nisipul a dispărut sub valuri, iar la Gura Portiței, marea a acoperit întreaga plajă.
Fenomenul „storm surge” a fost determinat de ciclonul Federico, care a stacionat în vestul Mării Negre. Rafalele puternice, atingând viteze de 120 km/h, au fost generate de zona de presiune scăzută din ciclon. Presiunea joasă a ridicat nivelul apei, iar curenții puternici au impins-o pe uscat cu până la 50 de metri.
Maregraful din Constanța a înregistrat o creștere de peste 70 de centimetri față de nivelul zero al Mării Negre. Plajele au fost inundate, iar valurile uriașe au adus la mal o varietate de detritusuri marine. Dezastrul a afectat nu doar structurile de la mal, ci și bărci și vase din Portul Tomis.
Ciclonul Federico, format în Atlantic, a pătruns în Europa și s-a îndreptat spre România, rămânând mai mult timp în vestul Mării Negre. Meteorologii l-au descris drept cel mai violent ciclon înregistrat pe litoralul românesc în ultimii cinci ani, cu rafale de vânt de până la 119 km/h la Constanța și 130 km/h în bazinul vestic al Mării Negre.
Acoperișurile mai multor blocuri au fost smulse. Jos, un loc de joacă, a fost distrus complet. Au existrat și câteva mașini avariate.
În Portul Tomis mai multe bărci și un velier s-au scufundat în timpul furtunii. Proprietarii ambarcațiunilor au încercat să le tragă pe uscat.
Pe lângă pagubele materiale semnificative, ciclonul Federico a afectat și alte țări în calea sa. În Turcia, o navă a fost ruptă în două din cauza valurilor înalte, iar în Bulgaria, ploi torențiale și căderi de zăpadă au provocat daune și inundații.
The cargo ship #Pallada splits into two parts off the coast of #Turkey
In the #BlackSea, the ship ran aground and split in half due to a storm. The crew of 13 people was successfully evacuated pic.twitter.com/mrq7kLoTi1
— Arthur Morgan (@ArthurM40330824) November 20, 2023
Ciclonul a lăsat în urmă un peisaj de dezastru, afectând viața maritimă și provocând pierderi umane și materiale, potrivit ȘtirileProtv.